Μια Μπουκιά Σεπτέμβρης: Θαλασσινές Συνταγές με Άρωμα Επιστροφής

Ο Σεπτέμβρης φέρνει ρυθμό. Οι μέρες γεμίζουν κίνηση, οι ώρες αποκτούν πρόγραμμα, αλλά η όρεξη κρατά τη γεύση του καλοκαιριού. Εκεί, ανάμεσα σε όλα, η κουζίνα παίζει τον δικό της ρόλο. Χωρίς θόρυβο. Με σταθερή παρουσία.

Μπαίνετε στο σπίτι. Αφήνετε την τσάντα. Πλένετε τα χέρια. Και ξεκινάτε να καθαρίζετε τις γαρίδες. Όχι βιαστικά. Με ρυθμό. Το λάδι ζεσταίνεται στο τηγάνι. Ο μαϊντανός κόβεται φρέσκος. Ένα κομμάτι ψωμί περιμένει δίπλα.

Ο Σεπτέμβρης μαγειρεύεται εύκολα. Παίρνει λίγο από το φως του καλοκαιριού και το βάζει στο πιάτο. Φτιάχνει μέρες με γεύση. Και τις αφήνει να μιλήσουν από μόνες τους.

Τι Μαγειρεύουμε Τώρα; Οι Πρωταγωνιστές του Μήνα

Μπολ με γαρίδες και μύδια σερβιρισμένα με μυρωδικά

Τα υλικά αυτής της εποχής έχουν χαρακτήρα. Ό,τι φτάνει στα χέρια σας είναι καθαρό, ζωντανό και έτοιμο για μαγείρεμα που βγάζει ουσία. Τα ψάρια και τα θαλασσινά του Σεπτεμβρίου ζητούν απλότητα, σωστό χειρισμό και χώρο να μιλήσουν.

  • Σουπιά
    Με φυσική τρυφερότητα και δυναμική γεύση. Θέλει ζεστασιά, χρόνο και λίγα υλικά: κρασί, μυρωδικά, λίγο λεμόνι. Μαγειρεύεται σε βαθιά κατσαρόλα και γεμίζει το πιάτο με βάθος.
  • Γαρίδες
    Εκρηκτικές, ευέλικτες, φιλικές. Τηγανίζονται, ψήνονται, σιγοβράζουν σε σάλτσα. Ταιριάζουν με τομάτα, με μυρωδικά, με πικάντικες λεπτομέρειες. Δίνουν γεύμα που χρειάζεται μόνο σωστό ψωμί και καλή διάθεση.
  • Καλαμάρι
    Κρατά υφή, παίρνει άρωμα, δουλεύεται εύκολα. Γεμιστό ή ψητό, μαγειρεύεται χωρίς φασαρία και δίνει αποτέλεσμα με χαρακτήρα.
  • Μύδια
    Μπαίνουν σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο και κρασί, και γίνονται βασικό πιάτο. Με λίγο ψωμί και φρέσκο μαϊντανό, το τραπέζι αποκτά χαρακτήρα.
  • Σαρδέλες
    Μικρές αλλά δυναμικές. Στη σχάρα με λεμόνι και ρίγανη ή στον φούρνο με κρεμμύδι και ντομάτα. Έχουν καθαρή ελληνικότητα.

Τρία Πιάτα για τις Πρώτες Μέρες της Εποχής

Πιάτο μακαρονάδα με γαρίδες, μύδια και λευκό κρασί

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, φέτα και ούζο

Ένα τηγάνι. Ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα τριμμένη, λίγο ούζο και στο τέλος μια καλή φέτα, σπασμένη με το χέρι. Οι γαρίδες μπαίνουν τελευταίες. Το ψωμί βγαίνει ζεστό από τον φούρνο. Η σάλτσα φέρνει τη συζήτηση στο κέντρο του τραπεζιού.

Καλαμάρι γεμιστό με ρύζι, σταφίδα και μυρωδικά

Το ρύζι μαγειρεύεται με κρεμμύδι, μαϊντανό, λίγο άνηθο, ξανθή σταφίδα και ξύσμα λεμονιού. Το καλαμάρι γεμίζεται με προσοχή και ψήνεται στο φούρνο. Κόβεται σε χοντρές ροδέλες και σερβίρεται με χυμό λεμονιού.

Χταπόδι ξιδάτο με αγγουράκι και λεμόνι

Το χταπόδι βράζει αργά μέχρι να μαλακώσει. Κόβεται, ανακατεύεται με ξίδι, αγγουράκι ψιλοκομμένο και ξύσμα λεμονιού. Σερβίρεται χλιαρό ή δροσερό, ανάλογα με τη διάθεση.

Τραπέζι Επιστροφής: Τι Θυμάσαι, Τι Κρατάς

Ποτήρι λευκό κρασί που σερβίρεται σε τραπέζι με θαλασσινά

Το φαγητό του Σεπτεμβρίου στήνεται με ρυθμό, βρίσκει χώρο μέσα στη μέρα και δίνει νόημα στο κλείσιμο της. Ένα τραπέζι, δυο πιάτα, λίγο κρασί, και κάπου στο πλάι ένα ψωμί κομμένο πρόχειρα. Αυτό αρκεί για να δημιουργηθεί σκηνή.

Επιστρέφετε από τη δουλειά, από ένα γεμάτο απόγευμα, από τη στροφή της καθημερινότητας. Και στο τραπέζι, βρίσκονται όλα. Ο ρυθμός της μέρας, η παρέα, η γεύση, η ησυχία. Κάποιες κουβέντες ξεκινούν και σταματούν. Κάποιος γελά. Κάποιος σηκώνεται να φέρει κάτι ακόμα. Κάποιος μένει λίγο παραπάνω στην καρέκλα πριν μαζέψει το πιάτο του.

Αυτό το τραπέζι αφήνει πίσω του κάτι που μένει. Μια αίσθηση πληρότητας. Μια μπουκιά που φτιάχτηκε την κατάλληλη στιγμή.

Εσείς ποια γεύση κρατάτε από τις πρώτες σας μέρες του Σεπτεμβρίου;

Scroll to Top